Suomen Beaglejärjestö - Finska Beagleklubben ry:n säännöt

Hyväksytty Patentti- ja rekisterihallituksessa 28.8.2024

1§ Nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Suomen Beaglejärjestö - Finska Beagleklubben ry. ja sen kotipaikka on Pietarsaaren kaupunki. 

2§ Tarkoitus ja toiminta
Rotujärjestön tarkoitus on edistää beaglekoirien kasvatusta, sekä rotumääritelmän mukaisen ulkomuodon- ja metsästyskelpoisuuden parantamista. Järjestö pyrkii yhteistoiminnassa Suomen Kennelliitto - Finska Kennelklubben ry:n kanssa toteuttamaan päämääriään toimeenpanemalla erikoisnäyttelyjä ja järjestämällä vuosittain beaglein Ajovoittajaottelun.

Järjestö toimii valtakunnallisena yhdyssiteenä paikallisten beagleyhdistysten ja beagleharrastajien välillä. Toimintansa mahdollistamiseksi järjestö toteuttaa palkintotuomarikursseja ja ohjaa jäseniään koirien jalostusvalinnoissa pitämällä beaglein erikoiskantakirjaa.

Tarkoitusperiensä toteuttamiseksi voi rotujärjestö tämän lisäksi asianomaisella luvalla kartuttaa varojaan:
- Järjestämällä koiranäyttelyitä ja kokeita
- Järjestämällä varainkeruutilaisuuksia
- Järjestämällä arpajaisia ja keräyksiä
- Ottamalla vastaan lahjoituksia ja testamentteja
- Perimällä jäsenmaksuja
- Rotujärjestö voi omistaa toimintaansa varten tarpeellista irtainta ja kiinteää omaisuutta

Toimintansa toteuttamiseksi järjestö pitää jäsenistään luetteloa jäsenrekisterissä, sekä valvoo jäsentensä luvallisia etuja järjestön tarkoitusperiä toteutettaessa.

Tiedottaminen tapahtuu Suomen Beagle -nimisessä jäsentiedotuslehdessä sekä yhdistyksen kotisivuilla. Tapahtumista voidaan lisäksi tiedottaa erilaisilla sosiaalisen median alustoilla sekä julkaisemalla rotua koskevia tietoja Suomen Kennelliitto - Finska Kennelklubben ry:n julkaisussa. Toiminnan helpottamista varten järjestö voidaan jakaa eri lohkoihin ja piireihin. 

3§ Jäsenet
Järjestön jäseninä voivat olla sekä yksityiset henkilöt että rekisteröidyt yhdistykset. Henkilöjäsenet voivat olla joko vuosi-, perhe-, nuoriso- tai pentuejäseniä. Perhejäseneksi hyväksytään henkilö, joka kuuluu vuosijäsenen perheeseen ja asuu yhdessä hänen kanssaan. Nuorisojäseneksi pääsevät kaikki toiminnasta kiinnostuneet 15-18-vuotiaat henkilöt. Pentuejäsen on vuosijäsen, jonka kasvattaja liittää yhdistyksen vuosijäseneksi henkilön suostumuksella. Jäsenyys on voimassa liittämisvuoden. Jäsenyys jatkuu jäsenen suostumuksella itse maksavana vuosijäsenenä kalenterivuoden päätyttyä. Yhdistykset voivat olla ainoastaan vuosijäseniä.

Hallitus hyväksyy kaikki jäsenet kirjallisen hakemuksen perusteella. Jokaisella vähintään 15-vuotiaalla jäsenellä on äänioikeus ja kaikilla äänioikeutetuilla käytössään yksi ääni. Nykyisten ainaisjäsenten oikeudet säilyvät.

Kunniajäsenikseen voi järjestö hallituksen tekemästä ehdotuksesta kutsua järjestön toiminta-alalla erikoisesti ansioituneita henkilöitä. Järjestön vuosikokous voi nimetä järjestölle kunniapuheenjohtajan. Järjestössä voi toimia vain yksi kunniapuheenjohtaja kerrallaan.

Jos jäsen haluaa erota järjestöstä, hänen on ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai suullisesti järjestön kokouksen pöytäkirjaan. Hallitus voi erottaa jäsenen, joka on toiminut järjestön tarkoitusperiä tai sääntöjä vastaan, rikkonut hyviä tapoja tai lainmääräyksiä. Jäsenellä, joka eroaa tai erotetaan järjestöstä, ei ole mitään oikeutta järjestön varoihin.

Jäseniltä perittävän liittymis- ja vuotuisten jäsenmaksujen suuruudesta päättää vuosikokous. Jäsenmaksulaskut ja muut tiedotteet lähetetään jäsenille postitse tai sähköpostitse. Perhejäsenen jäsenmaksu on puolet vuosijäsenen maksusta, eikä se sisällä jäsenlehteä. Nuorisojäseneltä ei peritä jäsenmaksua. Nuorisojäsenille lähetettävästä jäsenlehdestä päättää vallitsevan taloustilanteen pohjalta hallitus. Pentuejäsen on oikeutettu jäsenlehteen, ja jäsenmaksusta päättää vuosikokous.

4§ Tilikausi
Järjestön tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajille viimeistään kolme (3) viikkoa ennen vuosikokousta. Toiminnantarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa hallitukselle vähintään kaksi (2) viikkoa ennen vuosikokousta. 

5§ Hallitus
Järjestön päätösvaltaa käyttävänä elimenä toimii vuosikokouksen valitsema hallitus. Vuosikokous valitsee hallitukseen kahdeksi vuodeksi kerrallaan puheenjohtajan ja kahdeksan kahdeksi vuodeksi kerrallaan valittavaa jäsentä, sekä heille varahenkilöt. Kustakin lohkosta on pyrittävä valitsemaan ainakin yksi jäsen. Erovuorossa on vuosittain neljä jäsentä. Ensimmäisenä vuotena määrätään erovuoroiset arvalla ja sen jälkeen vuoron perään. 

Mikäli hallituksen jäsen tai varajäsen eroaa kesken toimikauden, valitsee seuraava vuosikokous hänen tilalleen uuden jäsenen, jäljellä olevan toimikaudelle. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan vuodeksi kerrallaan. 

Hallitus on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja vähintään neljä muuta jäsentä ovat läsnä. Päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Hallitus valitsee sihteerin ja rahastonhoitajan keskuudestaan tai kutsuu hallituksen ulkopuolelta.

Järjestön nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja yhdessä tai jompikumpi yhdessä sihteerin tai rahastonhoitajan kanssa. Hallitus voi antaa jollekin henkilölle oikeuden kirjoittaa järjestön nimi yksin tai yhdessä jonkun muun nimenkirjoittajan kanssa.

Hallitus voi asettaa jaostoja ja toimikuntia sisäistä toimintaa varten. Hallituksen on kuitenkin asetettava seuraavat jaostot: jalostus-, koe- ja koulutusjaosto sekä tiedotusjaosto ja talousjaosto. 

6§ Vuosikokous
Järjestön vuosikokous järjestetään vuosittain maalis-huhtikuussa, mikäli mahdollista beaglein erikoisnäyttelyn yhteydessä. Siinä käsitellään ja päätetään seuraavat asiat:

1. Suoritetaan valtakirjojen tarkastus
2. Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjan tarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa
3. Vahvistetaan kokouksen työjärjestys
4. Todetaan kokouksen laillisuus
5. Esitetään toimintakertomus, tilinpäätös ja toiminnantarkastajien lausunto
6. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta
7. Päätetään tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä
8. Määrätään liittymis- ja jäsenmaksujen suuruudet seuraavalle tilikaudelle
9. Määrätään toimihenkilöiden palkkiot
10. Vahvistetaan kuluvan vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio
11. Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja uudet jäsenet erovuorossa olevien ja eronneiden hallituksen jäsenten tilalle sekä varajäsenet
12. Toimitetaan muiden tarvittavien toimikuntien ja toimihenkilöiden vaali, mikäli se ei 5§:n mukaan kuulu hallitukselle
13. Valitaan edustajaehdokas Suomen Kennelliitto - Finska Kennelklubben ry:n valtuustoon sekä hänen henkilökohtainen varajäsenensä joka kolmas vuosi
14. Valitaan kaksi toiminnantarkastajaa ja heille varatoiminnantarkastajat
15. Käsitellään muut hallituksen esittämät asiat
16. Käsitellään jäsenten vuosikokoukselle tekemät esitykset

Jäsenten esitykset vuosikokoukselle on toimitettava kirjallisesti hallitukselle tammikuun loppuun mennessä. Kohdissa 15 ja 16 esille tulevat asiat on mainittava kokouskutsussa.

Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää, tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään yksi kymmenesosa (1/10) järjestön äänioikeutetuista jäsenistä sitä kirjallisesti ja ilmoittamansa asian johdosta vaatii.

Kutsu niin vuosi- kuin ylimääräiseenkin kokoukseen julkaistaan Suomen Beaglessa tai järjestön virallisilla kotisivuilla tai toimitetaan postitse tai sähköpostitse vähintään kymmenen (10) päivää ennen kokousta.

Asiat ratkaistaan järjestön kokouksissa avoimella äänestyksellä ja yksinkertaisella äänten enemmistöllä, mikäli joku läsnä olevista jäsenistä ei vaadi lippuäänestystä ja mikäli näissä säännöissä ei vaadita määräenemmistöä. Äänten mennessä tasan ratkaisee vaaleissa arpa ja muissa asioissa puheenjohtajan kannattama mielipide. Kokouksessa saa jäsen itsensä lisäksi edustaa valtakirjalla neljää (4) poissaolevaa jäsentä tai jäsenyhdistystä. Jäsenyhdistyksellä on yksi ääni. 

7§ Sääntöjen muuttaminen
Näihin sääntöihin voidaan tehdä muutoksia järjestön vuosi- tai ylimääräisessä kokouksessa edellytyksellä, että vähintään kolme neljäsosaa (3/4) kokouksessa annetuista äänistä muutosta kannattaa. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta. 

8§ Yhdistyksen purkaminen
Päätös järjestön purkamisesta on tehtävä kahdessa vähintään kuukauden väliajalla pidettävässä järjestön kokouksessa, joista toinen on vuosikokous, ja päätöstä tulee kannattaa kummassakin kokouksessa vähintään kolme neljäsosaa (3/4) annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava yhdistyksen purkamisesta. 

Jos järjestö puretaan, luovutetaan sen omaisuus viimeisen kokouksen päätöksen mukaan jollekin rekisteröidylle yhdistykselle, joka ajaa samaa asiaa kuin järjestö.


Muutoin noudatetaan mitä yhdistyslaissa on säädetty.