Geenitestit
Suomen Beaglejärjestön jalostusjaosto suosittelee koirien geenitestaamista Lafora- ja MLS-tautien osalta ennen paritusyhdistelmien toteuttamista. Tulosten huomioiminen paritusyhdistelmissä mahdollistaa Lafora- ja MLS-sairaiden koirien syntymisen. Tutustu sairauksiin tarkemmin niiden omilla sivuilla.
Sekä MLS että Lafora periytyvät resessiivisesti:
Jos kumpikaan vanhemmista ei kanna Lafora- tai MLS-geenivirhettä, ei sairaita eikä edes sairauden kantajia voi syntyä. Lafora- ja MLS-geenivirhettä kantamaton koira voidaan huoletta parittaa Lafora- tai MLS-kantajalla ilman riskiä sairaista pennuista. Näissä tapauksissa jokaisella pennulla on 50 %:n mahdollisuus olla joko geenivirheestä vapaa tai Laforan tai MLS:n kantaja. Sairaan tai sairastuvan koiran molempien vanhempien on siis oltava joko kantajia tai sairaita.
Geenitestitulosten tallennus Kennelliiton jalostustietojärjestelmään
Kennelliiton Jalostustieteellisen toimikunnan päätöksen mukaisesti beaglelle on 6.11.2024 avattu sähköinen lähete MLS-geenitestille ja 31.3.2025 Lafora-geenitestille. Testit antavat tuloksen mls- ja laforantaudista. Tulokset näkyvät jalostustietojärjestelmässä muodossa normaali, kantaja tai sairas.
Beaglelle on avattu lähete myös CDDY-geenitestille, joka antaa tuloksen kondrodystrofiasta. Tämä perustuu Jalostustieteellisen toimikunnan samassa kokouksessaan tekemään päätökseen, jonka mukaan CDDY-geenitestitulosten tallentaminen aloitetaan kaikilla roduilla, jotka ovat selkäkuvausohjeen listalla 1 (ns. IDD-lista). Tulokset tulevat näkymään jalostustietojärjestelmässä muodossa
N/N Normaali
N/CDDY Yksi geenikopio
CDDY/CDDY Kaksi geenikopiota.
Testien tilaaminen ja tuloksen tallennus
1. Valitaan haluttu laboratorio.
Lafora-tulokset hyväksytään laboratorioista Laboklin ja Movet.
MLS- ja CDDY-tulokset laboratorioista Laboklin, Movet ja MyDogDNA/Wisdom panel.
Testin tilaamiseen liittyvät käytännöt varmistetaan laboratorion kautta ja koiralle varataan näytteenotto.
2. Ennen näytteenottoa koiralle tilataan Omakoira-palvelussa tai sen mobiilisovelluksessa lähete haluttua geenitestiä varten. Vielä rekisteröimättömälle pentueelle tai sen osalle voi tilata lähetteitä, kun pennut on tallennettu Omakoiran pentueilmoitukselle.
3. Näytteenottajalle kerrotaan, että tulos halutaan tallennettavaksi Kennelliittoon, jotta hän tietää käydä vahvistamassa näytteenoton Omakoira-palvelun kautta.
4. Näytteenottaja toimittaa näytteen eteenpäin laboratoriolle, joka tuloksen valmistuttua puolestaan toimittaa tuloksen sekä tilaajalle, että tallentaa sen suoraan Kennelliiton järjestelmiin. Tulokset tallentuvat Kennelliiton järjestelmiin yleensä viiveellä.
Tarvittaessa tallennukseen liittyvissä asioissa toivomme ensisijaisesti yhteydenottoa laboratorioon: Laboklin, Movet tai MyDogDNA/Wisdom panel.
Viralliseksi hyväksyttäviä geenitestejä tekevät laboratoriot:
Laboklin (MLS ja CDDY, Lafora)
Suora linkki Laboklin verkkokauppaan
Movet (MLS, CDDY, Lafora)
MyDogDNA / Wisdom panel (MLS, CDDY)
SBJ:n jäsenet saavat alennusta MyDogDNA geenitesteistä. Katso ohjeet jäsenedun käyttöön jäsensivuilta.
Aiemmin saadut tulokset
Ennen tallennuksen alkamista saadut tulokset voidaan tallentaa Kennelliitossa takautuvasti vain testatulle koiralle syntyneen pentueen rekisteröinnin yhteydessä. Tällöin tulosraportista (tai muista tuloksen mukana toimitetuista dokumenteista) tulee käydä ilmi seuraavat tiedot:
- näytteen on ottanut virallinen näytteenottaja, joka on tarkastanut koiran tunnistusmerkinnän
- tutkimuspäivä
- tutkimus on tehty Kennelliiton hyväksymässä laboratoriossa.
Lausunnot liitetään pentueilmoitukseen tai toimitetaan erikseen terveystulokset@kennelliitto.fi maininnalla että kyseessä ovat rekisteröitävänä olevan pentueen vanhempien tulokset. Näihin liittyen ei tällä hetkellä vaadita lähetteen tilaamista erikseen.
Polveutumisen perusteella terve
Polveutumisen perusteella terve -statusta ei valitettavasti ole vielä teknisesti toteutettu Kennelliiton järjestelmissä, eikä merkintää siis tällä hetkellä tehdä.
Kun tekninen toteutus on valmis, on koiralle tarkoitus kirjata tieto, että se on sairauden suhteen terve (eli normaali) polveutumisen perusteella. Kirjaus tehdään korkeintaan kolme sukupolvea eteenpäin geneettisesti terveen testituloksen saaneista koirista. Tämän jälkeen on koira tai sen jälkeläiset testattava uudestaan, jos niille halutaan tulos. Polveutumisen perusteella terveeksi voidaan merkitä vain Kennelliiton tietokantaan tallennettujen tulosten perusteella. Polveutumisen perusteella terve koira vastaa jalostuskäytössä terveeksi testattua.
Beaglejärjestön omat, epäviralliset tuloslistat säilyvät näillä sivuilla, mutta niitä ei enää päivitetä 17.2.2025 jälkeen.
Ulkomaiset ja tuontikoirat
Tuontikoirista, ulkomaisista jalostuskoirista ja tuontisperman osalta hyväksytään samaa sairautta koskevat ulkomaiset tulokset, vaikka testejä ei ole tehty Kennelliiton erikseen hyväksymässä laboratoriossa. Tulosraporttiin tai erilliseen näytteenottotodistukseen on oltava kirjattu koiran tunnistusmerkintä ja siitä on ilmettävä, että näyte on eläinlääkärin tai laboratorion edustajana toimivan näytteenottajan ottama.
Kaikissa epäselvissä tapauksissa kannattaa olla yhteydessä jalostusposti@kennelliitto.fi.