Gentest
Finska Beagleklubbens avelsråd rekommenderar att man testar sina hundar för MLS (Musladin Lueke Syndrome) och för Lafora-epilepsi innan man förverkligar en planerad avelskombination. På det sättet försäkrar men sej om att det inte föds sjuka hundar.
Både MLS och Lafora nedärvs resessivt, vilket betyder att om båda föräldrarna är fria från genfelet kan det inte födas sjuka individer och avkommorna kan inte ens vara bärare av sjukdomen. Det är ändå ingen risk att använda bärare till avel, det vill säja hundar som bara har en kopia av genfelet. Men en bärare skall bara paras med en individ som är testad fri. Då har varje avkomma 50% chans att bli fri från genfelet. En bärare kommer aldriga att insjukna i MLS eller Lafora-epilepsi. Föräldrarna till en sjuk hund är alltid antingen bärare eller sjuka.
Under åren 2020-2024 förde avelsrådet bok över beaglens test-resultat på MLS och Lafora-epilepsi. Ägarna lät gentesta sina hundar och anmälde resultatet på frivillig basis, till avelsrådet som upprätthöll en lista på de anmälda resultaten. Till listan fördes också testresultat som nedärvts efter föräldrarna. 2024 blev arbetet med att upprätthålla listan övermäktigt, då det föddes valpar i tredje generation efter testade hundar. Avelsrådet beslöt att hos Finksa Kennelklubben (FKk) ansöka om att få gentestresultaten registrerade i FKk:s avelsdata.
I samband med att FKk år 2024, börjat registrera gentestresultat på MLS , Lafora-epilepsi och CDDY för beagle i sin databas, upphörde uppdateringen av resultat på listan som avelsrådet upprätthållit. Listan blir kvar på hemsidan som ett verktyg för uppfödarna.
Gentestlista på finska beaglen, uppdaterad 17.2 2025
Finska Kennelklubben godgänner gentestresultat för MLS och CDDY som analyserats av Laboklin, Movet och MyDogDna. För Lafora-epilepsi godkänns Laboklin och Movet.
För att testresultaten skall registreras hos FKk bör testet vara taget av veterinär eller av FKk godkänd DNA-provtagare.