Muu metsästyskäyttö ja harrastukset

Jänisjahdin lisäksi beagleja käytetään jonkin verran myös muussa metsästyksessä. Tämä on kiinni paitsi koiran, myös sen omistajan kiinnostuksesta. Omistaja pystyy usein ainakin jonkin verran vaikuttamaan siihen, mistä riistasta hänen koiransa ensisijaisesti kiinnostuu. Suomessa beaglea on vuosikymmenten ajan jalostettu jänismetsästystä silmällä pitäen, ja dokumentoitu tieto metsästysominaisuuksista koskee tätä metsästysmuotoa.

Beaglen kanssa voi toki tehdä muutakin kuin metsästää. Omistajan niin halutessa sama yksilö voi kunnostautua useammassakin lajissa. Aktiivisessa metsästyskäytössä oleva koira voi hyvinkin olla myös vaikkapa taitava jäljestäjä tai agilitykenttien taituri. Metsästyskausi kattaa vain puolet vuodesta, jolloin muille harrastuksille jää hyvin aikaa.

kuva: Mona Mikkonen

Ketunmetsästys

Osa beagleista on luontaisesti varsin kiinnostunut myös ketun ajamisesta. Beagleilla on myös osallistumisoikeus ketunajokokeeseen.

Sorkkaeläinten metsästys

Laki ajavan koiran käytöstä sorkkaeläinten metsästyksessä muuttui vuonna 2019. Muutoksen myötä sorkkaeläinten metsästyksessä voidaan käyttää ajavaa koiraa, jonka säkäkorkeus on korkeintaan 39 cm. Näin ollen osa beagleista täyttää lain kirjaimen, ja beagleja käytetäänkin nykyisin myös sorkkaeläinjahdissa. Osa beagleista kiinnostuu sorkkaeläimistä luonnostaan enemmän, osa vähemmän.

Jäljestys

Jäljestys on beaglelle luontaista ja usein se oppii nopeasti seuraamaan verijälkeä. Tätä voi hyödyntää tositilanteissa etsittäessä haavakoita ja kolarissa loukkaantuneita eläimiä. Jäljestys voi olla myös kokeisiin tähtäävää harrastamista, sillä metsästyskoirien jäljestämiskoe (MEJÄ) on kaikille roduille avoin koemuoto.
Lisää  beaglesta mejässä täällä!
 

kuva: Hannu Rastas

Näyttelyt

Koiranäyttelyissä käyminen on monelle beaglen omistajalle tärkeä harrastus. Vaikka beagle on rotuna jakautunut käyttö- ja näyttelylinjoihin, rodussa ei ole kovinkaan harvinaista, että sama koira saavuttaa sekä käyttö- että muotovalion arvon, tai vähintäänkin kelpo tuloksia molemmissa lajeissa.

Käyttöluokkaan näyttelyssä beagle pääsee saavutettuaan luokkatuloksen (vähintään 3-tulos) beaglein ajokokeesta. Suomen muotovalioksi tullakseen beaglelta vaaditaan BEAJ 1-tulos. Jos tulos on lumikeliltä, vaaditaan lisäksi vähintään 3-tulos paljaan maan kokeesta. Myös kansainvälisen muotovalion arvoon (C.I.B) vaaditaan käyttökoetulos.

kuva: Marika Leppänen Photography

Toko, agility, rallytoko, nosework…

Beaglesta on iloa omistajalleen myös muualla kuin metsällä. Tokon, agilityn ja rallytokon kaltaisiin lajeihin se ei todennäköisesti ole ihan helpoin rotuvaihtoehto, koska beagle ei ole erityisen miellyttämishaluinen rotu. Ruokahalu on kuitenkin useimmiten erinomainen, ja sen avulla beagle on koulutettavissa monenlaisiin temppuihin ja harrasteisiin omistajan niin halutessa. Agilityssä beaglet kuuluvat mini- tai vielä useammin medi-kokoluokkaan. Kaikissa mainituissa lajeissa beagleja on nähty myös virallisissa kilpailuissa, vieläpä hyvin tuloksin.

kuva: Sari Eskelinen

Nosework on uusi laji, jossa beagle pääsee käyttämään erinomaista vainuaan. Nenänkäyttö on metsästävälle koirallekin mieleistä puuhaa ja hyvää aktivointia etenkin jahtikauden ulkopuolella. Tiesitkö, että lajin kaikkien aikojen ensimmäisen Suomen mestaruuden (vuonna 2023) voitti beagle?

Sen lisäksi, että beagle on sitkeä ja aktiivinen metsästyskoira, se on tavallisesti myös erittäin sosiaalinen ja ihmisystävällinen seurakoira. Tämän ansiosta beagleja tavataan myös esimerkiksi kaverikoiratoiminnassa. Luonteen lisäksi myös sen lempeä ulkomuoto on omiaan tähän tarkoitukseen.

Beagle on monipuolinen koira, josta on iloa jokaiselle perheenjäsenelle. Samassa paketissa saa kaverin metsälle ja muihin harrastuksiin, lenkille ja sohvan nurkkaan.