Tietoja beaglerodusta

Mikä on beagle?
Beagle on pääasiassa jäniksen metsästykseen käytettävä pienajokoira, joka on levinnyt koko maailmaan. Se on säkäkorkeudeltaan 33-41 cm korkea jalonvoimakas ajokoira. Väritykseltään se saa vaihdella suuresti, kunhan ainakin hännän pää on valkoinen. Yleisin väri on musta-ruskea-valkoinen, jossa valkoisen osuus vaihtelee vähäisestä erittäin runsaaseen. Luonteeltaan beaglen tulee olla aktiivinen, peloton, tasapainoinen ja kestävä.

Kuinka beaglella metsästetään?
Se hakee vainunsa avulla jäniksen jäljet, joita seuraten se saa jäniksen liikkeelle ja ajaa sitä tuoretta hajujälkeä pitkin samalla ilmoittaen haukullaan metsästäjälle ajon kulusta. Haussa ja ajossa beaglen tulee hyvän vainun lisäksi osoittaa sitkeyttä ja kestävyyttä.

Mikä on beaglen alkuperä?
Beagle kehittyi pian päättyvän vuosituhannen alkupuoliskolla Englannissa ajokoirista, joiden taustalla olivat sinne aikanaan mannermaalta (Ranskasta) tuodut koirat. 1500-luvulta lähtien beagle erikoistui nimenomaan jäniksen ajamiseen.

Entä beagle Suomessa?
Suomen nykyinen beaglekanta on pääasiassa peräisin tänne vuonna 1956 Yhdysvalloista tuoduista käyttövaliosukuisista koirista. Myöhemmin mukaan tuli myös Englannista (osaksi Ruotsin kautta) tuotuja koiria.
Nykyisin elossa lienee Suomessa ainakin yli 5000 beagleä, ja yli 90 prosenttia niistä käytetään aktiivisesti metsästykseen. Vuosittain rekisteröidään nykyisin noin 600 pentua.

Käytetäänkö beagleä muun riistan kuin jäniksen metsästykseen?
Jossain määrin sitä käytetään myös ketunmetsästyksessä, ja osa beagleistä osoittaa taipumuksia siihenkin. Mutta ensi sijassa beagle on jäniskoira. Samoin (jäniksen)ajokoe on sille luontainen koemuoto.

Paljonko beaglejä käy vuosittain ajokokeissa?
Koekäyntien määrä ajokokeissa on vuosittain noin neljä ja puolisataa. Kokeiden säännöt ovat samat kuin suomenajokoiralle paitsi, että palkintosijojen pisterajat ovat 15 prosenttia alemmat.
Koekäynneistä on palkintosijojen saavuttamiseen johtanut voittajaluokassa yleensä 50-60 prosenttia ja avoimessa luokassa noin 35-40 prosenttia.

Millainen beagle on kotosalla?
Metsästyskoiraksi se on aika hyvä kotona. Se on melko pienikokoinen, luonteeltaan sopeutuva ja ihmisystävällinen.

Entä jos joku haluaa pitää beagleä pelkästään kotikoirana?
Emme voi tosiaankaan suositella beagleä seurakoiraksi. Vaikka beagle on miellyttävä koira, kenenkään ei pidä kuvitella, että sarjakuva-Ressu olisi beaglen enempää kuin Aku Ankka on ankan perikuva. Haittapuolia ovat ainakin:

Mitkä ovat beagleharrastuksen muodot?
Metsästyksen lisäksi ennen kaikkea osallistuminen koe- ja näyttelytoimintaan. Jokaisen beaglen tulisi käydä ainakin kerran tai kaksi näyttelyssä, josta omistaja saa arvioinnin ja rotujärjestö tietoa koiran ulkomuodosta ja rakenteesta, miten hyvin se täyttää rotumääritelmän vaatimukset. Ajokokeet tarjoavat saman mahdollisuuden mitä tulee koiran metsästysominaisuuksiin. Beaglenharrastajalle kokeet tarjoavat myös tilaisuuden toimia ajokoetuomarina.
Paikalliset beaglekerhot järjestävät koulutus- ja yhdessäolotilaisuuksia, kursseja, näyttelyitä ja ajokokeita. Näitä kerhoja on joka maakunnassa (katso niiden osoitteet).

Beaglein valtakunnallinen rotujärjestö on Suomen Beaglejärjestö - Finska Beagleklubben ry. Sen tehtävänä on mm. ohjata beaglein jalostusta, antaa siitosneuvontaa, huolehtia valtakunnallisesta koulutuksesta sekä järjestää valtakunnallinen mestaruusottelu ja vuorovuosin maaottelu Ruotsia vastaan. Sillä on oma pentuvälitys. Jäsenetuna on neljästi vuodessa rotujärjestön lehti Suomen Beagle.

Suomen Beaglejärjestö - Finska Beagleklubben ry 

Jäsenasiat:

Ritva Jauhiainen
Ormusmäentie 7 B 14 
00700 Helsinki 
p. 040-522 2839

Päivitetty 24.4.2015