Suomen Beaglejärjestö - Foorumin päävalikko   SUOMEN BEAGLEJÄRJESTÖ
 ALKUUN  BEAGLE-INFO  HAKEMISTO  JÄRJESTÖ  JALOSTUS  TIETOKANTA  TULOKSIA  FOORUMI  VIESTIT
OhjeOhje  HakuHaku  Omat tiedotOmat tiedot  Yksityiset viestitYksityiset viestit  RekisteröidyRekisteröidy  Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään

Siitosuroslistasta

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Suomen Beaglejärjestö - Foorumin päävalikko -> Yleinen keskustelu
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
timkil  Liittynyt: 06 Syy 2004
Viestejä: 302
Paikkakunta: Lieto

LähetäLähetetty: Pe 02.03.2018 22:06    Viestin aihe: Siitosuroslistasta Vastaa lainaamalla viestiä

FB:n puolella on kyselty siitosuroslistasta. Kirjoitan vastauksen tänne, sillä uskon tänne kirjoitetun tekstin tavoittavan enemmän lukijoita.

Siitosuroslistalle pääsyn kriteerit ovat yksinkertaistaen seuraavat: koiralla tulee olla riittävä ulkonäkö ja riittävät koemeriitit. Liian pieni koemäärä voi olla este, sillä parin kokeen perusteella ei vielä voida sanoa koirasta paljoakaan. Koepisteiden keskiarvon tulee olla riittävän korkea. Lisäksi koirassa tai sen lähisukulaisissa ei saa olla sellaisia rakenne- tai terveysongelmia, jotka estäisivät koiran käytön ilman parituskumppanin miettimistä. Joskus minimivaatimuksista tingitään s-urosten alueellisen kattavuuden takaamiseksi. Kovin usein ei tähän ole jouduttu turvautumaan.

Ei ole epätavallista, että käyttö- tai jopa kaksoisvalio ei pääse listalle. Voin ottaa esimerkin läheltä: en ole koskaan hyväksynyt Jullea siitosuroslistalle hakulöysyyden ja terveysongelmien vuoksi. EH, 38 cm, piittaamattomuus sorkista, hyvät koetulokset jne. olisivat olleet vahvoja perusteita listalle, mutta eivät riittävän vahvoja.

Siitosuroslista on siis lista, josta voi kokemattomampikin valita nartulleen parituskumppanin varsin pienellä riskillä. Listalta puuttuu ominaisuuksiltaan hyviä uroksia mm. siksi, että niiden käyttö vaatii juttelemista jalostusneuvojan kanssa. On yleinen käsitys, että jos koira ei ole siitosuroslistalla, se olisi jonkunlaisella ei-suositella-jalostukseen-listalla. Tällaista listaa ei kuitenkaan ole. Olen monta kertaa kysellyt harrastajien mielipidettä siitä, pitäisikö koko listasta luopua kun koirien meriitit ovat nykyisin muutenkin nähtävissä. Samalla voitaisiin heittää EK-lista nurkkaan. Jostain syystä tällainen ajatus ei ole kuitenkaan ottanut tulta. Jos saisimme harrastajat suhtautumaan asioihin täysin avoimesti, olisi myös terveystiedot mahdollista julkaista tietokannassa.

Ja (Huom! Olen influenssan kynsissä ja *** siksi kuumeessa kirjoitella asiattomuuksia) ihan perustellusti voitaisiin mennä niinkin pitkälle, että kaikki valionarvot poistettaisiin. Jos koira takoo kokeissa jatkuvasti hyviä tuloksia ja on aina kärkiporukassa, on se mielestäni arvokkaampaa jalostusainesta kuin toinen koira, joka on tarvinnut jopa kymmeniä koekäyntejä valioituakseen (tällaisiakin on ollut). Ihmisten mielissä käyttövalion titteli kuulostaa niin komealta, että pidetään epäoikeudenmukaisena, jos se ei riitä edes mokomalle s-uroslistalle.

SBJ:n kotisivujen s-uroslista ei ole ajan tasalla eikä tietokantakaan. Syy siihen löytyy esimerkiksi tuoreimman Beagle-lehden puheenjohtajan palstalta. Siellä Topi kyselee innokkaiden tietokantaeksperttien perään.

Timo K.
_________________
Timo Kilpeläinen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Suomen Beaglejärjestö - Foorumin päävalikko -> Yleinen keskustelu Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa

Suomen Beaglejärjestö - Finska Beagleklubben r.y


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group