TÄHTIVALIO

Aiheet jotka eivät sovi muiden katekorioiden alle.

Valvojat: Titi Rolin, ansa

Jäniksenpolun Taru
Viestit: 15
Liittynyt: Pe 29.02.2008 10:18
Paikkakunta: Kajaani
Viesti:

Tähtivalio

Viesti Kirjoittaja Jäniksenpolun Taru »

Käympä vielä heittämässä lusikkani tähän soppaan, vaikka vakaana aikomuksenani oli pysytellä lopullisesti pois beaglein asioista.

Tähtivalio asian toin Sbj:n hallituksen käsiteltäväksi n. 3-vuotta sitten. Silloinen hallitus torppasi esitykseni melkein yksipuolisesti.
En tänä päivänäkään ymmärrä rotujärjestön toimintaa, joka on vastaan asiaa jolla metsästyskoirarodun käyttöominaisuuksien selvittämiselle sanotaan ei.
Rotujärjestön täytyisi olla sellainen joka tekee kaikkensa kunkin rodun ja sen käyttötarkoituksen vaalimiseksi ja koirien ominaisuuksien parantamiseksi.

Tähtivalion arvoon tie ei ole aina niin helppo, mutta on se kova osoitus koiran kyvyistä, mm. innosta, kunnosta, fysiikasta, haku ja ajotaidosta.
Jalostuksessa olisi aina käytettävä rodun keskitasoa parempia koiria, näin rodun keskiarvo vähitellen kasvaa koko ajan.

Tuota pelkoa epäonnistumisesta en ymmärrä. Eivät koirat koneita ole.

Olen tuo aloittaja Impan mainitsema henkilö, joka käytti ensin koiransa kokeissa Kuhmossa ja seuraavana päivänä Peräseinäjoella. Toisen rutistuksen Isokyrössä pari viikkoa myöhemmin.
Tämän koiran emän käytin Sotkamossa ja Kajaanissa, toisen viikonlopun Joensuussa. Nyt näitä Tähtivalioita on omassa tarhassa kaksin kappalein.

Mikään "eliitin" harrastus tämä ei ole. Asia on kiinni siitä mihin panostaa. Työttömänä ja kahden lapsen yksinhuoltajana ei liikoja varoja tähänkään toimintaan ole, mutta minä jätän ulkomaan matkat, uudet autot, alkoholin käytön yms. tuhakkeet muille. Turha puhua eliitin harrastuksena.

Enemmän pitäisi olla huolissaan näistä, jotka koiran Sertit saavutettuaan hakevat pitkistä kokeista ykkösen kaverituomareiden kanssa, ja ei muuta kuin mva titteliä hakemaan.
Koe ura jää näillä siihen, en anna, eikä kenenkään pitäisi antaa mitään arvoa näille koirille.

Mutta isot onnittelut nyt kuitenkin järjen voittamiselle tässäkin asiassa.

Olen puhunut.
[/img]
Timppa
Corner
Viestit: 722
Liittynyt: Ti 27.11.2007 14:55

Viesti Kirjoittaja Corner »

Istuin kokouksessa, puheenjohtaja mainitsi aiemmasta ehdotuksesta ja minulle jäi käsitys (en ole varma) että asian esittely ja perustelu ei silloin ollut niin vakuuttavaa että olisi edennyt?

Esimerkiksi tässä kokouksessa hallitus oli näyttelyjaoston perustamisen puolella, kokousväen puheenvuorojen jälkeen ehdotus meni äänestykseen ja torpattiin selvin luvuin.

Asioista on osattava puhua rakentavasti, eli jos hiekkalaatikolle pyrkii on myös osattava käyttäytyä.

Tähtivalioehdotukseen tuli myös ehdotus ettei sitä hyväksyttäisi. Ehdotus tuli täysin ilman perusteluja mutta yksi kokousväen jäsen kannatti sitä jotta sekin saatiin äänestykseen ja samalla päätös demokraattisesti hyväksytyksi. Minusta se oli hienosti tehty.

Kyllä minua kiinnostaa jo nekin koirat jotka yrittävät tähtivalionarvoa, ei pelkästään tähtivaliot. Uskon, että kestävyydessä ja innossa meillä on parantamisen varaa. Lapsitähdet on hyvä asia, mutta jos ne nuorella iällä (ja kva tittelin saatuaan) "häipyvät" niin se ei ole hyvä asia.
Jäniksenpolun Taru
Viestit: 15
Liittynyt: Pe 29.02.2008 10:18
Paikkakunta: Kajaani
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jäniksenpolun Taru »

Lapsitähdet?
Kannattaa tutustua vähän tarkemmin.
Siellä ehtoopuolellako koiraa sitten tulisi kokeissa käyttää? :D
Silloin kun jalostuikä alkaa jo olla ohi.

Mutta minä ymmärrän tuon vastustamisenkin. Kun se oma koira ei tuohon vaadittavia tuloksia pysty ajamaan, tuleehan siinä alemmuuden tunne, ja perhana vieköön kun jalostuksessa edelle menee ne koirat jotka pystyy.

Jos 70min ajo/erä/päivä tuntuu mahdottomalle saavuttaa, niin silloin kannattaa jäädä koirineen kotiin, ja olla jalostamatta.
Timppa
admin
Site Admin
Viestit: 59
Liittynyt: To 12.08.2004 22:01

Viesti Kirjoittaja admin »

Viestiketjussa ei ole vielä mitään sellaista, että siihen olisi ylläpidon mitään syytä puuttua.

Painotetaan kuitenkin sitä, että keskitytään lukemaan edelliset viestit huolella ja miettimään niiden sisältöä. Tämän jälkeen on helpompaa jatkaa keskustelua, kun on ymmärtänyt aiempien viestien sisällön kokonaan eikä yhtä riviä tekstin seasta. Samoin näin toimiessa ei omia viestejä tarvitse jatkuvasti muokata kun ne on kerralla kirjoittanut loppuun.

Mielipiteitä saa ja pitää esittää. Niitä ei ole tarkoitus rajata.

Jatkakaa virkeää keskustelua.

-Ylläpito
Corner
Viestit: 722
Liittynyt: Ti 27.11.2007 14:55

Viesti Kirjoittaja Corner »

Kiitos ylläpito.
Viimeksi muokannut Corner, To 05.10.2017 14:48. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Jäniksenpolun Taru
Viestit: 15
Liittynyt: Pe 29.02.2008 10:18
Paikkakunta: Kajaani
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jäniksenpolun Taru »

Corner.

Aikanaan seurasin beaglejä paljonkin, tunnen molemmat mainitsemasi rodut aivan hyvin.

Toivon hartaasti että beaglein kasvattajat nyt oikeasti rupeavat ajattelemaan ensisijaisesti beaglein metsästysominaisuuksia, ja jalostavat näitä peräkkäisinä päivinä toimivia koiria. Niitä yhden päivän tähtiä en niin kovina koirina pidä. Syyt löytyy tuolta ensimmäisestä kirjoituksesta. Näin toimimalla aletaan 10-20 vuoden päästä nähdä leveämpää materiaalia kuin nyt tämä varsin kapeahko huippumateriaali on.

Niitä isopäisiä beagleja näkee siellä näyttelykehissä. Hirvittävä määrä jos jonkin maan näyttelyvoittaja titteliä, Sertejä... Mutta ei niitä kyllä metsässä ja ajokokeissa näy. Näilläkö meinasitte beaglen käyttötarkoitusta vaalia ja kehittää?
Se on täysin väärä tie.

Tämä metsästyskäyttökoiralla kilpaileminen ja sen jalostaminen on raakaa touhua.
Jalostukseen riittämättömiä ominaisuuksia omaavaa koiraa ei tulisi ikinä jalostaa, eikä siinä mene kuin aika hukkaan. Se on kylmä tosiasia.

Täytyy olla määrätietoinen ja tinkimätön asenne jos meinaa rotua kasvattaa ja jalostaa.
Tiedän että ajattelutapani riipaisee monia syvältä, mutta huonoa tai keskitasoa huonompia yksilöitä ei kannata jalostaa.

Tuntuu jotenkin että beagleväelle tätä saisi rautakangesta aina vääntää. Muissa roduissa en ole moista vänkäämistä nähnyt. Kovaa puhetta kylläkin niissä on, mutta niillä on aina tarkoituksena herättää ihmiset miettimään rodun parasta.

Ei mulla enää muuta.
Toivottavasti beagle lähtee nyt rotuna nousuun, minä hiljenen... Pitäkää tunkkinne.
Timppa
Corner
Viestit: 722
Liittynyt: Ti 27.11.2007 14:55

Viesti Kirjoittaja Corner »

Näyttelykoirat eivät ole uhka suomalaiselle metsästävälle beaglelle.

Uhkia on, se on selvä. Yksi uhka on se, että jatkuvasti verrataan suomenajokoiraan.

Kyllä beagleissä on koiria, joilla on mahtavat näytöt elämänsä alkumetreiltä mutta jatko ei ole läheskään yhtä auvoista. Oikeiden ominaisuuksien etsiminen jalostusmateriaalista ei ole helppoa, olen jo aiemmin täällä todennutkin, että urosta etsin mutta pää lyö tyhjää... Umpikujassa ollaan, ettenkö sanoisi. Hyvä Timo, että olet huolissaan. Itse olen huolissani haku- ja ajolöysyyksistä. Ajominuutteja vaikka kuinka mutta ei havaintoja jäniksistä...
Viimeksi muokannut Corner, To 05.10.2017 14:50. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Härski
Viestit: 449
Liittynyt: Ti 17.11.2009 17:57
Paikkakunta: Kokkola

Viesti Kirjoittaja Härski »

Tähtivalio on ihmisen keksimä keinotekoinen titteli, jolla ei ole koiran jalostuksen kannalta mitään tekemistä.
Esim. Koira,,suomenajokoira tai beagle,,,ulkomuoto RAKENTEEN ollessa huono saa näyttelystä nippanappa H.n..Lonkat tietysti puhdasta D.n laatuluokkaa.
Käyttövalioksi nipinnapin ykkösillä,,beaglella 60pinnaa ja ajukeilla 75.
Tulokset ajettu hyvissä olosuhteissa ...hyvissä maastoissa ja runsaissa jäniskannoissa.
Sitten kierretään pariviikonloppua kokeita, edelleen hyvissä olosuhteissa ja maastoissa ,,ja nipinnapin ykkösillä koirasta leivotaan tähtivalio.

Mitä tämä antaa jalostukselle?.......Ei niin mitään.

Keskinkertainen,,tai alle sen,,ajukki, ulkomuodoltaan tyydyttävän ja hyvän kieppeillä.
Rakenteeltaan huono koira onkin yhtäkkiä JALOSTUKSEN KÄRKI MATERIAALIA.

Siis keskinkertainen käyttökoira joka rakenteeltaan ja ulkomuodoltaan ei sovellu jalostukseen saa "tähden lennon" siitokseen tittelin myötä.

Ajokoirissa en ole koskaan arvostanut koiraa sen titteleiden perusteella,,,enkä tee sitä beaglenkaan kohdalla.
Koira perii ominaisuutensa geeneissä,,,ihmisen tehtävä on jalostaa ne.
Vaikka perimä on kuinka hyvä ei ilman fyysistä, ,,ja henkistä treeniä tule niitä viikonlopun yli kastäviä ajureita.


Olen taistellut ja taisteluni hävinnyt,,, ja tyydyn porukan tekemään demokraattiseen päätökseen noudattaen sitä empimättä.
Toivon että te muutkin tappion kokeneet tyydytte samaan.

Minun kohdaltani asia on loppuun käsitelty
" minäkö vanha?????....luulette vaan"
Corner
Viestit: 722
Liittynyt: Ti 27.11.2007 14:55

Viesti Kirjoittaja Corner »

muoks
Viimeksi muokannut Corner, To 05.10.2017 14:52. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
imppa
Viestit: 231
Liittynyt: Ke 25.10.2006 16:01
Paikkakunta: Kajaani

Viesti Kirjoittaja imppa »

Ystävät hyvät, keskustelu on ajautumassa valitettavasti sellaiseksi, että en pian tunnista tämän hyväksytyksi tulleen Tähtivalio-nimeä kantavan säännön tarkoitusperiä. Epäilin jo esitellessani tätä asiaa, että tulikohan lapselle valittua väärä nimi. On syytä edelleen muistaa, että mitkään tittelit eivät periydy. Hyöty tulee siitä, että mitä lisätietoa mahdollisesti titteliin vaadittavat koekäynnit antavat. Itse olen edelleen sillä kannalla, että jokainen arvostelu tuo jotakin tietoa koirasta, olipahan sitten kyse näyttelyistä tai ajokokeista. Kaksipäiväinen koerupeama antaa myös oman lisänsä koiran toiminnasta tallentuvalle tiedolle.
Nyt on paljon tärkeämpää keskittyä tuleviin kokeisiin kuin minkäänlaisiin spekulointeihin. Tämä sääntö tuli selvin luvuin vuosikokouksessa hyväksytyksi eikä se siitä miksikään muutu ainakaan ennen seuraavaa vuosikokousta.
Luotan täysin meidän jalostusneuvojiin ja myös kasvattajiin, että heitä eivät pelkät tittelit hämää, vaan osaavat seuloa tiedostoista olennaisen. Ja mitä enemmän meillä on dokumentoitua tietoa, niin sen suurempi mahdollisuus on myös onnistua. Toivon myös urosten omistajien kantavan vastuunsa
Eiköhän laiteta jäitä hattuun.
Corner
Viestit: 722
Liittynyt: Ti 27.11.2007 14:55

Viesti Kirjoittaja Corner »

Kun tätä foorumia seuraa varmasti moni aloittelevakin kasvattaja, niin ymmärtäähän kaikki sen, että on opeteltava katsomaan tulosten taakse.

Ihan tuore esimerkki viime viikonlopulta, kun yksi koira sai tuomarilta H:n eikä siitä ole pitkääkään aikaa kun se sai samalta tuomarilta sertin.

On ne tittelit / meriitit kokeista tai näyttelyistä, niin niiden varaan ei jalostuksessa voi pelkästään laskea.
malmol-9
Viestit: 155
Liittynyt: Su 03.12.2006 22:22
Paikkakunta: Juva

Viesti Kirjoittaja malmol-9 »

Tähtivalion arvohan on eräänlainen tavoite koiraharrastuksen eri vaiheille. Jollekin on tavoite käydä yhden kerran näyttelyissä, jonkin tavoite on käydä kerran ajokokeissa tai saavuttaa piirinmestaruus. Jos haluaa haasteellisempaa tavoitetta niin täytyy olla kolmen parhaan joukossa lohkossaan ja sen jälkeen voi nälkäänsä tyydyttää jopa ajovoittajassa. Kun olet sijoittunut kolmen parhaan joukkoon ajovoittajassa, niin pääset itseoikeutetusti maistamaan maaottelussa tehtyjä voileipiä tai pääset jopa Euroopan mestaruus otteluun, riippuen lisäksi koirasi ulkomuodosta. Tämä ei tarkoita tietenkään sitä etteikö jokainen yksittäinen koe ja näyttely suoritus olisi jalostuksellisesti arvokas oli se sitten onnistunut tulouksellisesti tai ei.
Meistä beagle harrastajista aivan liian isolle osalle tuntuu riittävän se että saa hyvän metsästys koiran käyttöönsä. Ja näin moni hyvilläkin metsästys ominaisuuksilla varustettu koira jää niin sanotusti alimpien kuusen oksien katveeseen jalostusta ajatellen ja näin esimerkiksi siitosuros listoilta jää pois sinne kuuluvia yksilöitä.

Jotenkin tuntuu siltä, että osa meistä menisi useimmiten siitä mistä aita on matalin niin näyttelyissä kuin kokeissa. Me yhdessä eri rotujärjestöinä olemme laatineet aikojen saatossa erilaisia tavoitteita rotumme käyttöominaisuuksien ja ulkomuodon kehittämistä ja yllä pitämistä ajatellen. Siitähän tässä on kysymys, eikö niin..... Vaan näyttää siltä kuin tämän päivän kiireinen ihminen sätkisi aina vastaan siinä mikä vähänkin kuluttaisi hänen vapaa aikaansa ja varoja. Yhä useimmin kuulee sen tutun tarinan, että ei se koirien kokeissa käyttäminen tee siitä koirasta sen parempaa........ toitotetaan vaan että perimä on koiralla se mikä on jne. Elikkä pienen porukan rahaa ja aikaa vievää turhaa touhua.

Jos ja kun alkaa ilmetä tämmöistä asennoitumista harrastustamme kohtaan, niin onko jokin pielessä? Ymmärrän hyvin muuttuvan metsästys kulttuurimme kaikkine kiireineen, mutta meidän aktiivisimpien pitäisi kuitenkin pyrkiä kannustamaan joka tapauksessa uusia harrastajia. Jos jotenkin osaisi muotoilla nätisti tuon sanomani... että tuntuu siltä kuin tästä meidän beaglein jalostus vakasta alkaa pudota pohja pois jos tuo asennoituminen jatkuu tuohon tyyliin. Näin vuosikymmeniä kokeita kolunneena tuntuu pahalta ja loukkaavalta jos tämmöinen asennoituminen saa lisää valtaa. Vuosikokoukseen en päässyt yhteensattumien vuoksi, mutta hyvät päätökset saitte aikaisiksi.
Jäniksenpolun Taru
Viestit: 15
Liittynyt: Pe 29.02.2008 10:18
Paikkakunta: Kajaani
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jäniksenpolun Taru »

Minä vielä sen verran lisään ettei kenellekään jää epäselväksi, että mitä Tähtivalio tittelillä tarkoitetaan.

Ensinnäkin, beagle on metsästyskoirarotu, jonka metsästysominaisuuksia on syytä vaalia, ja jalostaa vieläkin nimenomaan metsästyksellisyyttä silmällä pitäen.

Ajokokeiden tarkoitus on kerätä jalostustietoa koiran metsästävällisyys ominaisuuksista.

Tähtivalion arvo, juu, se on ihmisen keksimä titteli, niin kuin on käyttövaliokin, mutta Tähtivalio antaa enemmän tietoa koiran ominaisuuksista, kuin käyttövalio.
Koirahan on jalostettu ihmisen avuksi, myös ravinnon hankintaan, ja tätä ominaisuutta silmällä pitäen... Ihmisen, niin kuin koirankin on saatava päivittäin ravintoa. Eikä muinaiset ihmiset pitäneet sellaista koiraa joka ei päivittäistä ravintoa pystynyt hankkimaa, ne syötiin. Silloin pärjäsivät vain monta päivää peräkkäin toimivat koirat.
Samalla tavalla ajattelen minä. Koiran täytyy toimia monena päivänä peräkkäin.
Enemmän annan arvoa koiralle, joka on Tähtivalion tittelin saavuttanut, kuin koiralle jolla on vaikka 20 ykköstä yhtenä päivänä saavutettuna.

Juu, beagle on pieni ajokoira, oikean tyyppisenä metsästysintoa puhkuva, varmasti Tähtivalion arvoon pystyvä. Sitä ei pidä verrata isompiin rotuihin, onhan pisterajatkin huomattavasti alhaisemmat.
Ainakin tämän keskustelun osalta tulee vaan mieleen että onko sitten beaglein omistajat lepsumpia, beaglen kykyjä epäileviä...
Toivottavasti ei.

Tuota näyttelyhomman sotkemista en ymmärrä, että miksi se pitää tähän asiaan sotkea. Se missikisan, ja rakenteen arvostelu on hoidettu jo käyttövalion tittelin aikaan. H on tarpeeksi hyvä tulos jalostuksen kannalta.

Toivon totisesti että Tähtivalion arvon saavuttavia beagleja ruvetaan tulevaisuudessa arvostamaan korkealle, ja käyttämään jalostuksessa.

Toivotan tuuria jokaiselle.
Timppa
Vastaa Viestiin